ΔΑΚΕ


Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2024 15:07
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024 22:16
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2023 18:50
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ   
Πέμπτη, 31 Ιανουάριος 2013 23:03

Άμεση Απόσυρση του Προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών


Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

clip_image002

Ιωάννινα, 29/01/2013

Άμεση Απόσυρση του Προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

 

Μετά από «κυοφορία» αρκετών μηνών δόθηκε στη δημοσιότητα το Προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση ΜΟΝΟ των Εκπαιδευτικών. Ωστόσο ,δυστυχώς, απουσιάζει από το Προσχέδιο η αξιολόγηση των δομών (π.χ. δομές αντισταθμιστικής αγωγής), των υποδομών, της χρηματοδότησης, των αναλυτικών προγραμμάτων, των βιβλίων και γενικότερα όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της προωθούμενης αξιολόγησης, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ιωαννίνων διαφωνεί κάθετα με το αόριστο και υποκειμενικό (σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών) Προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επισημαίνοντας τα εξής:

1.                  βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου είναι η αποσύνδεση της αξιολόγησης από τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη που προβλέπονται από τις διατάξεις  του Ν. 4024/2011. Το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα κινείται αποκλειστικά στα πλαίσια του Ν.4024/2011 (Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο) και του Μεσοπρόθεσμου και συνδέει το αποτέλεσμα της αξιολογικής διαδικασίας με τις άδικες, αυθαίρετες και εντελώς παράλογες ποσοστώσεις για την βαθμολογική εξέλιξη (π.χ. από το βαθμό Γ στο Β θα προαχθεί - εξελιχθεί μόνο το 70% και το υπόλοιπο 30% θα μένει στάσιμο).

2.                  αποτελεί «κόκκινη» γραμμή η πιθανότητα απολύσεων ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε αξιολογικής διαδικασίας. Πουθενά στο Π.Δ. δεν αναφέρεται ρητά ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων εκπαιδευτικών ως αποτέλεσμα της αξιολογικής διαδικασίας.

3.                  είναι βάσιμη η καχυποψία απέναντι στην αξιολόγηση, αφού θα εφαρμοστεί από στελέχη της εκπαίδευσης που η επιλογή τους (Διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων), σε πολλές περιπτώσεις, έχει γίνει με αναξιοκρατικά και κομματικά κριτήρια, με βάση το Ν.3848/10 που έχει καταδικαστεί σύσσωμα από την εκπαιδευτική κοινότητα (αξίζει να επισημανθεί ότι επιλέχθηκαν και αρκετά στελέχη εκπαίδευσης με βάση τα προσόντα τους και όχι με βάση την κομματική τους προέλευση ή πρόσβαση).

4.                  προέκταση αυτής της καχυποψίας αποτελεί και το γεγονός ότι απουσιάζουν παντελώς από το Προεδρικό Διάταγμα εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας προς όφελος των αξιολογουμένων που θα τους προστατεύουν από τυχούσες απειλές και αυθαιρεσίες των αξιολογητών.

5.                  σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση πρέπει να έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Δυστυχώς, όπως προβλέπεται στο Π.Δ., ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων είναι «διακοσμητικός».

6.                  ήταν απαραίτητο να προβλέπεται και διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα όργανα, τα κριτήρια και η αποτίμηση της «από πάνω προς τα κάτω» αξιολόγησης περιγράφονται με ακρίβεια σε εξήντα οκτώ (68) σελίδες, για την αξιολόγηση των αξιολογητών από τους αξιολογούμενους γίνεται αναφορά σε ένα άρθρο ΜΟΝΟ πέντε (5) σειρών! Και μάλιστα σε αυτό προβλέπεται ότι η χρήση των εκθέσεων αυτών εναπόκειται στην κρίση των προϊσταμένων εάν θα ληφθεί υπόψη!!


Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ δηλώνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε κατεύθυνση ότι όποιο σύστημα αξιολόγησης δεν λάβει υπόψη τα παραπάνω βασικά σημεία θα μας βρει αντίθετους!


Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ λέει ΝΑΙ σε αξιολόγηση:

  • έντιμη και αντικειμενική
  • που θα επιτρέπει, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να προάγονται από βαθμό σε βαθμό
  • που θα στοχεύει στην ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου (π.χ. στόχοι Αναλυτικών Προγραμμάτων, βιβλία, υποδομές, ποιότητα σχολικής ζωής, κλπ.)
  • που θα βελτιώνει, που ΔΕΝ θα τιμωρεί και ΔΕΝ θα εξοντώνει τον εκπαιδευτικό
  •   που ΔΕΝ θα κατηγοριοποιεί τα σχολεία και ΔΕΝ θα χειραγωγεί τον εκπαιδευτικό

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ λέει ΟΧΙ:

v  στο πρόχειρο και αόριστο προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα για την Αξιολόγηση

v  στην (Ψευτο)Αξιολόγηση – Χειραγώγηση

Θυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι όσες προσπάθειες έγιναν – χωρίς ουσιαστικό διάλογο με ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς - για την εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν κατά το παρελθόν και αφορούσαν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ακυρώθηκαν στην πράξη. Τα διατάγματα και τα «φιρμάνια» έμειναν ανενεργά και «κενά περιεχομένου» ύστερα από την αντίδραση του Κλάδου των Εκπαιδευτικών. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

 

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας - την ύστατη έστω ώρα -  να αποσύρει το συγκεκριμένο προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και να λάβει υπόψη της τις τεκμηριωμένες θέσεις του Κλάδου για την Αξιολόγηση, με κύριο στόχο την ανατροφοδότηση και όχι την τιμωρία του εκπαιδευτικού.

                                             Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 01:21
 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ