Α.Σ.Ε. - Π.Α.Μ.Ε.


Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:28
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:25
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 19:22
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ   
Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2009 16:03

Την Πέμπτη 11/6/2009 συγκροτήθηκε το προεδρείο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν.Ιωαννίνων, με την ΠΑΣΚ να καταλαμβάνει όλα τα αξιώματα. Έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουν οι συνάδελφοι τι οδήγησε σ' αυτό το αποτέλεσμα ώστε να εξάγουν και τα συμπεράσματά τους.

Θέση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, (βλ. προηγούμενη ανακοίνωσή μας) ήταν η συγκρότηση του ΔΣ να γίνεται σε αντιπροσωπευτική βάση με τη συμμετοχή στις διάφορες θέσεις όλων των παρατάξεων, χωρίς αποκλεισμούς. Η θέση αυτή σέβεται τη βούληση των εργαζομένων όπως εκφράστηκε στις εκλογές, απαλλάσσει το Δ.Σ. από τα ατελείωτα μετεκλογικά παζάρια μεταξύ των παρατάξεων για τη «μοιρασιά» των θέσεων, αποτρέπει τον εκβιασμό της μιας παράταξη προς την άλλη και αποκλείει την δυνατότητα η οποιαδήποτε πλειοψηφία και πολύ περισσότερο η οποιαδήποτε συγκροτημένη μειοψηφία του ΔΣ (η συγκρότηση  του ΔΣ απαιτεί στην 3η συνεδρίαση σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία)  να ελέγξει πλήρως το προεδρείο και να μπλοκάρει τη λειτουργία του σωματείου.

Και στις τρεις συνεδριάσεις για τη συγκρότηση είχαμε τα εξής:

  • * Όλες οι παρατάξεις -πλην της ΔΑΚΕ - να συμφωνούν στην αντιπροσωπευτική συγκρότηση.
  • * Η ΔΑΚΕ να εμμένει στη θέση της να μην αναλαμβάνει καμιά θέση στο προεδρείο.

Ως εκ τούτου συγκρότηση σε αντιπροσωπευτική βάση δεν μπορούσε να επιτευχθεί.

Με βάση τα παραπάνω προκαλεί εντύπωση η στάση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, η οποία αφού απέτυχε να συνδιαλλαγεί  παρασκηνιακά με την ΠΑΣΚ (αφού η δεύτερη της το απέκλεισε) για τη διανομή των αξιωμάτων, έκανε μια ύστατη προσπάθεια, ψηφίζοντας την ΠΑΣΚ για τη θέση του προέδρου, προσδοκώντας ίσως να της «ανταποδώσει τη χάρη» και να της δώσει τον αντιπρόεδρο. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά αυτά που τόσα χρόνια η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ τους προσάπτει: ότι δηλαδή αποτελούν μια συνδικαλιστική παράταξη με διαχειριστικές λογικές και καιροσκοπική τακτική. Αυτό αποδεικνύεται και από τις θέσεις που κατέχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως για παράδειγμα σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ...που στηρίζουν, από κοινού με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ κι ενίοτε με τις Παρεμβάσεις, με κοινωνικούς διαλόγους ή κοινά πλαίσια, την πολιτική του κεφαλαίου (ελαστικές μορφές, αντιασφαλιστικά μέτρα, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας...).

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταγγέλλει την απαξιωτική στάση της ΔΑΚΕ για το συνδικάτο, το συνδικαλισμό και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα. Συγκεκριμένα:

  • * Από την αρχή της διαδικασίας συγκρότησης αναζητούσε προφάσεις για να μην συμμετέχει στα αξιώματα του προεδρείου που αναλογούσαν στη δύναμη που πήρε στις εκλογές. Αν πάρουμε υπόψη μας τη δράση της, τα τελευταία χρόνια μάλλον έχει δει το ρόλο της στο σωματείο ως «επισκέπτη» και ως «κριτικό» των αποφάσεων.
  • * Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις συγκρότησης (Πέμπτη 11/6) απουσίαζε ένα μέλος της ενώ ένα άλλο ήρθε κατά το τέλος των διαδικασιών. Τη στάση αυτή κρατούν στις περισσότερες συνεδριάσεις του Δ.Σ. εδώ και χρόνια.
  • * Τα τελευταία χρόνια (όπου κυβέρνηση είναι η ΝΔ) το μόνο που φαίνεται να απασχολεί τη ΔΑΚΕ είναι η «συλλογή» ψήφων αξιοποιώντας και το διοικητικό μηχανισμό (βέβαια για να μην τους αδικούμε δεν είναι οι μόνοι, ούτε οι πρώτοι διδάξαντες). Την άποψη αυτή αποδεικνύει και η τακτική τους, λίγο καιρό μετά την εκλογή τους, τα εκλεγμένα «πρωτοκλασάτα» στελέχη της ΔΑΚΕ να παραιτούνται από το Δ.Σ. για να πάρουν τη θέση τους οι «δυτεροκλασάτοι». Προκαλεί δε οργή το γεγονός, αυτοί που συμβάλλουν στην απαξίωση και τον εκφυλισμό των συνδικαλιστικών διαδικασιών «θρηνούν» στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τη «χαμένη τιμή» του συνδικαλιστικού κινήματος.

Άμοιρη ευθυνών για τον τρόπο που συγκροτήθηκε το προεδρείο του Δ.Σ. δεν είναι η  ΠΑΣΚ, η οποία αξιοποιώντας το ευνοϊκό γι' αυτή κλίμα (πρώτη δύναμη) «τα πήρε όλα» επικαλούμενη την «λειτουργία του Συλλόγου». Άραγε θα έλεγε τα ίδια αν θα ήταν δεύτερη ή Τρίτη δύναμη;

 

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ έχει αποδείξει ότι δεν την ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις και οι τακτικισμοί γι' αυτό καταθέτει δημόσια τις προτάσεις της αποκλείοντας κάθε παρασκηνιακή συμφωνία. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, με βάσει τα ταξικά συμφέροντα και τη ταξική ενότητα των εργαζομένων, χωρίς ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές. Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης είναι πράγματι κοινά. Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε είναι οι προτάσεις για τους υπεύθυνους, τις αιτίες και τον τρόπο για την επίλυσή τους Εκεί βρισκόμαστε σε διαμετρικά αντίθετο δρόμο με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Ως ΕΣΑΚ-ΔΕΕ δεν θα πάψουμε να πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του συλλογικού αγώνα. Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουμε στις δράσεις του συλλόγου, θα παλεύουμε για την αναγέννηση και τον ταξικό προσανατολισμό του.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, σε ενότητα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές - πολιτικές οπτικές και αφετηρίες, όχι απλά στη βάση των προβλημάτων, αλλά σε σύγκρουση με τις αιτίες που τα γεννούν και τις πολιτικές που τα αναπαράγουν και τα οξύνουν. Να συσπειρωθούμε ενάντια στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, σε όλες του τις αποχρώσεις και εκδοχές και να ισχυροποιήσουμε μαζί τον αγωνιστικό πόλο στο συνδικαλιστικό μας κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε αλλαγή της πορείας του.

 

 

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/6 , 3μμ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 1000 02:00
 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ