ΔΑΚΕ


Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024 22:16
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2023 18:50
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τρίτη, 30 Μάιος 2023 12:54
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ   
Παρασκευή, 29 Νοέμβριος 2013 00:19

«Πρόταση για κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων από την τοπική ηγεσία της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων –ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της ΠΡΟΤΑΣΗΣ»

logotypo dake

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ιωαννίνων

Ιωάννινα, 29/11/2013

 

Θέμα: «Πρόταση για κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων από την τοπική ηγεσία της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων –

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της ΠΡΟΤΑΣΗΣ»

 

Έγγραφο της ηγεσίας της Δ/νσης Π.Ε. Ιωαννίνων προς τους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων με θέμα: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014», προτείνει καθολικές συγχωνεύσεις - υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων.

Πρόκειται για μια πρόταση που υποβαθμίζει από τη μια πλευρά την ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών (π.χ. οι μαθητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα ξένων γλωσσών & θα εφαρμόζονται κύκλοι μαθημάτων)και από την άλλη τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (π.χ. χάνονται περίπου 40 οργανικές θέσεις και με το Ν.3848/10 κινδυνεύουν αρκετοί συνάδελφοι να κριθούν πλεονάζοντες και να μετακινηθούν υποχρεωτικά σε άλλους Νομούς ή Περιφέρειες).

Η τοπική ηγεσία της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους αιρετούς εκπροσώπους στο ΠΥΣΠΕ & με το Σύλλογο εκπαιδευτικών συγκρότησε μια ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ, ΠΡΟΧΕΙΡΗ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ πρόταση μεταβολών, χωρίς συστηματική μελέτη.

Μετά το σαρωτικό κύμα καταργήσεων, υποβιβασμών και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η Υπουργός της «φωτοτυπίας» κ. Διαμαντοπούλου και χωρίς καμία εγκύκλιο από το Υπουργείο Παιδείας, έρχεται από μόνη της η τοπική ηγεσία της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνωνκαι προκαλεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ταυτόχρονα, μέσα από την πρόταση εγείρονται ερωτήματα για επιλεκτική εφαρμογή της Νομοθεσίας (ν.1566) σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Επιπρόσθετα, εγείρονται ερωτήματα για ποιο λόγο η τοπική ηγεσία δεν ακολούθησε την τακτική των γειτονικών (και άλλων) Δ/νσεων Π.Ε. Εκπαίδευσης, όπου δεν πρότειναν εκτεταμένες συγχωνεύσεις και διασφάλισαν στο ακέραιο την ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών και τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών.

Καλούμε την τοπική ηγεσία της Δ/νσης Π/θμιας Εκπαίδευσης να

ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΜΕΣΑ την ΠΡΟΤΑΣΗ της

Παράλληλα, την καλούμε να λάβει υπόψη τα εξής παρακάτω αντικειμενικά στοιχεία:

1) να εξετάσει με ιδιαίτερη σοβαρότητα τις ειδικές συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας. Για παράδειγμα, το βαθμό ομοιογένειας του μαθητικού δυναμικού, τους αλλοδαπούς & παλιννοστούντες μαθητές με γλωσσικές δυσκολίες, τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που προσπαθούν να ενταχθούν, τις κτηριακές υποδομές (δεν μπορεί να «στοιβάζονται» 25 μαθητές σε αίθουσες που χωρούν 10 μαθητές), κ.α.. Και φυσικά, να μη στηριχτεί σε «λογιστικά» και αυστηρά αριθμητικάκριτήρια,τα οποία στησυντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αποδίδουν την πραγματικότητα.

2) να εξετάσει με ιδιαίτερη σοβαρότητα την ιδιομορφία του Ν. Ιωαννίνων ως προς τις γεωμορφολογικές συνθήκες (π.χ. υπάρχουν πολλές ορεινές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές), ως την παραμεθόριο θέση που βρίσκονται οι σχολικές μονάδες και ως προς την ιστορικότητα πολλών περιοχών.

Αυτή η πρόταση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να υλοποιηθεί τόσο για την παραμονή των κατοίκων στις περιοχές αυτές(για π.χ.είναι λάθος οικογένειες να «εξαναγκαστούν» σε αστική μετανάστευση προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το βασικό δικαίωμα στη μόρφωση) όσο και για παιδαγωγικούς – επιστημονικούς λόγους που σχετίζονται με τη μαθησιακή διαδικασία.

3) να εξετάσει με ιδιαίτερη σοβαρότηταότι στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν μαθητές που μετακινούνται από άλλες περιοχές στις τωρινές σχολικές μονάδες διότι αυτές τους προσφέρουν ποιότητα στην εκπαίδευση τους

Τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε/Π.Ε. Ιωαννίνων επισημαίνουμε ότι:

οποιαδήποτε προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόσο στους μαθητές που φοιτούν στις σχολικές μονάδες όσο και στους εκπαιδευτικούςσε μια εποχή που όλοι βιώνουν τις συνέπειες μιας βαθιάς και σκληρής οικονομικής κρίσης, θα συναντήσει την αντίσταση όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι είναι λάθος αντίληψη να αντιμετωπίζονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ως αριθμοί και μάλιστα από διοικούντες που είναι και αυτοί συνάδελφοι (μια σημαντική κατάκτηση του κλάδου).

Ούτε οι λογιστές – μάνατζερ δεν θα έκαναν τέτοιες εκτεταμένες συγχωνεύσεις!

Για αυτό, είναι αναγκαίο να αντιληφθεί ΑΜΕΣΑ η τοπική ηγεσία τον παιδαγωγικό – επιστημονικό της ρόλο και όχι το λογιστικό της.

Καλούμε

τους συναδέλφους & τις συναδέλφισσες να είναι σε συνεχή εγρήγορση για να αποτρέψουμε ενωτικά τις ΑΔΙΚΕΣ συγχωνεύσεις – υποβαθμίσεις των σχολικών μονάδων.

Καλούμε

ΟΛΕΣ τις παρατάξεις να πάρουν ΣΑΦΗ & ΓΡΑΠΤΗ ΘΕΣΗ για το θέμα που προέκυψε γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα ΚΟΙΝΟ ΘΕΜΑ που μας ΕΝΩΝΕΙ & δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

της ποιότητας της εκπαίδευσης & των εργασιακών μας σχέσεων

Δ.Α.Κ.Ε/Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 29 Νοέμβριος 2013 02:21
 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ