ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ


Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2015 18:51
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τετάρτη, 20 Μάιος 2015 19:37
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 12 Μάιος 2015 19:06
Σοβαρή άνοδος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Π.Ε. στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια: 1η δύναμη στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ και 3η στα ΚΥΣΠΕ! Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ   

 

ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη 2014 για τα υπηρεσιακά συμβούλια, στήριξαν μαζικά τα ψηφοδέλτια των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. Έστειλαν μήνυμα ανατροπής και στήριξαν το ρεύμα του ανεξάρτητου ριζοσπαστικού ταξικού συνδικαλισμού κόντρα στις τεράστιες πιέσεις από τις δυνάμεις της υποταγής και του κυβερνητισμού. Η μεγάλη πανελλαδική ενίσχυση των ψηφοδελτίων των Παρεμβάσεων στα υπηρεσιακά συμβούλια (11400 ψήφοι και 18% περίπου στο ΚΥΣΠΕ, αύξηση δηλ. κατά 1800 περίπου ψήφους σε σχέση με το 2012), η ανάδειξη τους σε πρώτη δύναμη στις κάλπες των ΠΥΣΠΕ και των ΑΠΥΣΠΕ και η εκλογή αιρετών σε δεκάδες ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ αποτελεί επιβεβαίωση της επιμονής μας στη γραμμή της ρήξης με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη συνδιαλλαγή με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τη διοίκηση της εκπαίδευσης.

Η εκλογή αιρετών από το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα, με ψηφοδέλτια των Παρεμβάσεων, σε όλη την Ελλάδα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία ειδικά αυτή την εποχή. Η άνοδος των Παρεμβάσεων συνολικά, μαζί με τη δίδυμη πτώση ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ (μόλις που ξεπερνούν πια το 40% και οι δυο μαζί…), αποτελεί ένα ελπιδοφόρο στιγμιότυπο από τις μάχες που δίνει το εκπαιδευτικό κίνημα για να μπλοκάρει τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, για εργατικό και λαϊκό κίνημα ικανό να νικήσει το μαύρο μέτωπο της κοινωνικής βαρβαρότητας.

Ειδικά στα ΠΥΣΠΕ και τα ΑΠΥΣΠΕ η πτώση του κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τις Παρεμβάσεις, να εκλέγουν αιρετό άλλα αγωνιστικά ψηφοδέλτια σε αντίθεση με ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ που δεν εκλέγουν (π.χ. ΑΠΥΣΠΕ Αττικής). Οι εκπαιδευτικοί διέψευσαν τον υπουργό Παιδείας Λοβέρδο που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές δήλωνε περιχαρής ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις του συνδικάτου με το Υπουργείο! Όχι μόνο δεν τις αποκατέστησαν αλλά αντίθετα διεύρυναν το ρήγμα και σίγουρα δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην απρόσκοπτη άσκηση του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει περίπατο ούτε στην αξιολόγηση ούτε στην κατάργηση των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα όμως φάνηκε ότι το βαθύ χέρι του κράτους επιδρά ακόμα, αφού στις εκλογές για τα διάφορα υπηρεσιακά συμβούλια έκαναν την εμφάνισή τους ψηφοδέλτια απ’ ευθείας καθοδηγούμενα και ελεγχόμενα από τη διοίκηση, στα οποία συσπειρώθηκε ο διοικητικός μηχανισμός της εκπαίδευσης, οι μελλοντικοί αξιολογητές μας. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δράση του Δ/ντή Π.Ε. Β΄ Αθήνας (που έστησε το ψηφοδέλτιο της «Α.Κ.ΣΥ.Α.» και πανηγύριζε απροκάλυπτα για την επιτυχία του…) αλλά και στη Λακωνία και άλλες περιοχές, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η άποψη ότι στόχος του ΥΠΑΙΘ και της διοίκησης της εκπαίδευσης, ταυτόχρονα με την προώθηση του “σχολείου της αγοράς”, της “αξιολόγησης” και γενικά του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου τους, είναι να παρεμβαίνουν στα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι ώστε να ασκούν την πολιτική τους χωρίς αντιδράσεις. Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή εξαιρετικά ανησυχητική και δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να κατισχύσει στην εκπαίδευση ένας συνδικαλισμός που θα βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση και θα δρα υπό την καθοδήγηση της διοίκησης.

Στις εκλογές της 5ης του Νοέμβρη οι εκπαιδευτικοί:

-Καταδίκασαν το συνδικαλισμό της ήττας και της συνδιαλλαγής, το συνδικαλισμό των κυβερνητικών διαδρόμων και του ρουσφετιού, το γραφειοκρατικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

-Έστειλαν μήνυμα αγώνα – αντίστασης – ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ., που επιδιώκουν την πλήρη χρεοκοπία της κοινωνίας και την οριστική αποσάθρωση κάθε κοινωνικού δικαιώματος.

-Ανέδειξαν το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, της συλλογικότητας και της χειραφέτησης, ως τον αντίπαλο πόλο στη γενικευμένη σύγκρουση για την κοινωνία και την εκπαίδευση.

Συγκλονιστικά και χωρίς προηγούμενο, ήταν τα αποτελέσματα στη Λακωνία και στη Γ΄ Αθήνας, περιοχές δείγματα του διοικητικού αυταρχισμού και διώξεων εκπαιδευτικών. Στη Λακωνία, μια περιοχή όπου η διοίκηση έχει επιδοθεί σε όργιο εκφοβισμού και αυταρχισμού, με τη δίωξη της Ελισ. Παπαδοπούλου να καθοδηγείται κεντρικά από το Δ/ντή Π.Ε. και το Υπουργείο, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ηχηρότατη απάντηση και το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο εξέλεξε και τους δύο αιρετούς στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας με 66%!. Πήραν σαφή θέση στήριξης της αγωνιστικής στάσης απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και του Δ/ντή Εκπαίδευσης, απέναντι στις διώξεις και τον αυταρχισμό, απομονώνοντας εκλογικά τους υποψήφιους ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αντίστοιχα στη Γ΄ Αθήνας η συντριπτική νίκη του αγωνιστικού ψηφοδελτίου έδειξε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν και να ανεχθούν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων τους από τους αγωνιστές αιρετούς εκπροσώπους τους, όπως έγινε με την περίπτωση των αιρετών του ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας (Π. Βαϊνά και Γ. Χρόνη) που σύρονται στα δικαστήρια από στελέχη της διοίκησης και της ΔΑΚΕ για την αγωνιστική τους δράση και στάση.

Για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε. οι τελευταίες εκλογές δεν αποτελούν παρά ένα στιγμιότυπο μόνο στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που μας έδωσαν οι εκπαιδευτικοί για να συμβάλλουμε με όρους κινήματος, στο μπλοκάρισμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης–Ε.Ε.-ΔΝΤ, στη συνολική ανατροπή της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και του λαού. Στο επόμενο διάστημα το μαύρο μέτωπο της εξουσίας θα επιδιώξει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, οι τελευταίες δηλώσεις ενός ωμού και κυνικού υπουργού Παιδείας περί «εθελοντικής εργασίας» ενώ τα σχολεία (μέσα Νοέμβρη πια…) στενάζουν από τα κενά αλλά και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της αξιολογησης αποδεικνύουν ότι η καταστροφική αυτή πολιτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα για την παρεμπόδιση και τελικά την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στους συλλόγους και με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση να συμμετέχουν στους αγώνες αυτούς. Άμεσα να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, υπογράφοντας τη δημόσια λίστα “Δεν αξιολογώ-Δεν αξιολογούμαι” και μην επιτρέποντας να προχωρήσει η αυτοαξιολόγηση στα σχολεία και η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτκών. Να συμμετέχουν στις τακτικές Γ. Σ. των συλλόγων και να οργανώσουν την αγωνιστική αντεπίθεση του εκπαιδευτικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος.

Το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, η αγωνιστική συσπείρωση στα σωματεία και η ανάπτυξη των αγώνων μπορούν να ανοίξουν έναν άλλο δρόμο που θα οδηγήσει σε νίκες για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς αλλά και στην εκλογική αποκαθήλωση του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ στο επόμενο συνέδριο της ΔΟΕ, μια νέα σελίδα για το εκπαιδευτικό κίνημα.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ