ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2024 21:26
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2023 20:11
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2023 07:09

ΔΑΚΕ


Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2023 18:50
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τρίτη, 30 Μάιος 2023 12:54
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2023 19:41

Ε.Ρ.Α.


Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2022 16:25
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Πέμπτη, 26 Μάιος 2022 14:53
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Τρίτη, 03 Μάιος 2022 14:39

Α.Σ.Ε. - Π.Α.Μ.Ε.


Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:28
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:25
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 19:22

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ


Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2015 18:51
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τετάρτη, 20 Μάιος 2015 19:37
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 12 Μάιος 2015 19:06
«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την General   
Παρασκευή, 05 Δεκέμβριος 2014 08:18

alt

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ 

 

Πληρ.:

Χαρίλαος Κ. Ζάραγκας Επικ. Καθηγητής

4ος όροφος κτίριο Π.Τ.Ν. Σχολής Επιστημών Αγωγής Π.Ι. τ.κ. 45 110 Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων

Τηλ.: 26510 04301 E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ιωάννινα 8 / 11 / 2014

     

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο σχολικός χώρος της στοιχειώδους εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από τις πολλές και έντονες κινητικές δραστηριότητες, τόσο κατά τη διδακτική διαδικασία όσο και στα διαλείμματα και τον ελεύθερο χρόνο. Στο μάθημα της γυμναστικής οι έντονες κινήσεις, το απρόσεκτο παιχνίδι στο διάλειμμα, οι αδέξιες κινητικές δραστηριότητες στην τάξη μεταξύ των παιδιών, πολλές φορές αποτελούν γενεσιουργές αιτίες τραυματισμών και ατυχημάτων. Στους εκπαιδευτικούς υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση για την πρόληψη των τραυματισμών, αλλά και για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, αν και όταν χρειαστεί.

Ο Εκπαιδευτικός, πρέπει να είναι γνώστης της παροχής των Πρώτων Βοηθειών, γιατί έτσι αντιμετωπίζει έκτακτες περιπτώσεις, οι οποίες είναι απειλητικές για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού ακόμη και της ίδιας της ζωής. Μερικές φορές συμβαίνει να βρεθεί ασθενοφόρο ή ιατρός μέσα σε δέκα λεπτά στον τόπο του ατυχήματος. Αν μέσα σε αυτά τα δέκα λεπτά, τα οποία είναι κρίσιμα γα τη ζωή του παιδιού ή του ενήλικα, ο εγκέφαλος και η καρδιά στερηθούν το οξυγόνο ακόμη και να σωθεί η ζωή, πιθανόν να παραμείνουν σοβαρές αναπηρίες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του τραυματισθέντος ατόμου. Όπως είναι γνωστό στα Σχολεία δεν παρίσταται ιατρικό προσωπικό στους χώρους εκπαίδευσης.

Γι αυτό είναι αναγκαία η γνώση των Πρώτων Βοηθειών από τους εκπαιδευτικούς οποιασδήποτε ειδικότητας και βαθμίδας. Η αποτροπή ή η λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση της εκδήλωσης δυσάρεστων φαινομένων, όπως τα ατυχήματα, καθώς και οι πρώτες βοήθειες στην Εκπαίδευση, είναι ένας χώρος που χρήζει δέουσας προσοχής. Χρέος μας, αρχικά ως άνθρωποι και μετά ως εκπαιδευτικοί είναι η προστασία των παιδιών, η οποία εξαρτάται από τη δική μας γνώση παροχής Πρώτων βοηθειών και την ουσιαστική μας συμβολή σε απρόβλεπτο ατύχημα την κρίσιμη στιγμή.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ / ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ), η Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Ηπείρου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και η Ένωση Γυμναστών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, συνδιοργανώνουν την Επιστημονική Ημερίδα / Βιωματικό Εργαστήριο υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, με τίτλο:

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».

Συζητούν οι κ.κ. Αθανάσιος Κιτσάκος, Επιμελητής Α’ της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν.Ι., Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών, Βασίλειος Κουλούρας,Αναπλ. Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Γώτης, Msc, Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός – ΕΠ.Ι. Επιμ. Β’ Ε.Σ.Υ. Βουτσαρά – Π.Ι. Δεσποτικού, Θωμάς Μπάκας Επίκ. Καθηγητής του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κα Αθηνά Τατσιώνη, Επίκ. Καθηγήτρια, Γενική Ιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετέχουν και δείχνουν σε βιωματικές ασκήσεις οι εκπαιδεύτριες κ.κ. Φωτεινή Ζηκοπούλου, Παρασκευή Κότσιαλου, Χρύσα Τίκα και οι εκπαιδευτές κ.κ. Θεόφιλος Γκίτσας, Ιωάννης Λιόλιος και Κωνσταντίνος Γώτης.

Η Ημερίδα και το Βιωματικό Εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, στο κτίριο της Σχολής Επιστημών Αγωγής, στις 13 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 09:00 – 13:30.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Χαρίλαος Κ. Ζάραγκας, Επίκ. Καθηγητής Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στους φοιτητές/τριες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σας αποστέλλουμε συνημμένως το πρόγραμμα, την πρόσκληση και την αφίσα.

Σας γνωστοποιούμε, επίσης, ότι πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή προκειμένου να παρακολουθήσετε τις εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας. Οι δηλώσεις συμμετοχής, αποστέλλονται ονομαστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση «hzaragas@cc.uoi.gr», θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 μ.μ.

 

Χαρίλαος Κ. Ζάραγκας  Επίκ. Καθηγητής

Π.Τ.Ν. Παν. Ιωαννίνων

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 05 Δεκέμβριος 2014 10:19
 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ