ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2024 21:26
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2023 20:11
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2023 07:09
Η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν έχει τέλος... PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ   
Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2015 07:27



29 Σεπτεμβρίου 2015
Η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν έχει τέλος...
Η φετινή σχολική χρονιά μπορεί, με απόλυτη βεβαιότητα, να καταγραφεί ως η χειρότερη στα εκπαιδευτικά χρονικά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και σε τι να πρωτοαναφερθεί... Στο ψευδεπίγραφο «άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας», στις διπλές αιτήσεις που υποχρέωσαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε απίστευτη ταλαιπωρία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ή στο γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στα τέλη Σεπτέμβρη για να πραγματοποιηθεί η Α΄ φάση προσλήψεων για τους δασκάλους και τις νηπιαγωγούς...
Δυστυχώς, όμως, η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δε φαίνεται να έχει τέλος, αφού σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι τραγελαφικές καταστάσεις που βιώνουν οι πρώτοι προσληφθέντες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κατά την ανάληψη υπηρεσίας τους, με τις ιατρικές γνωματεύσεις και τις δηλώσεις τοποθέτησης.
Από την πρώτη κιόλας μέρα, αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επικαλούμενες, όπως ισχυρίζονται την «κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία», απαιτούν από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να προσκομίσουν άμεσα τις ιατρικές γνωματεύσεις από παθολόγο και ψυχίατρο, διαφορετικά δεν προχωρούν σε ανάληψη υπηρεσίας. Δηλώνουν, επίσης, ότι δε θα κάνουν δεκτές υπεύθυνες δηλώσεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα προσκόμισης των εν λόγω βεβαιώσεων εντός ενός μήνα.
Ταυτόχρονα, κατά τις δηλώσεις τοποθέτησης, συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική της μη ανάρτησης του συνόλου των κενών και καλούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να δηλώσουν σχολικές μονάδες μέσα από περιορισμένες λίστες κενών, που «βαφτίζονται» ως λίστες έκτακτης ανάγκης, αφού ο αριθμός των αναπληρωτών που έχει προσληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει όλες τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Με απλά λόγια, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα του Υπουργείου Παιδείας να καλύψει το σύνολο των κενών μετακυλίεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να στελεχώσουν προσωρινά κάποιες σχολικές μονάδες, ελπίζοντας σε βελτίωση της θέσης τους σε μία επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εάν και όποτε αυτή γίνει.
Ζητάμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
§Â  Να εκδώσει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ζητώντας από αυτές να κάνουν αποδεκτές τις υπεύθυνες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν τις γνωματεύσεις από παθολόγο και ψυχίατρο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. τουλάχιστον ένα μήνα).
§Â  Να υποχρεώσει τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αναρτούν, κατά τις δηλώσεις τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το σύνολο των κενών και όχι κενά κατά το δοκούν.
Η πρωτοφανής φετινή ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρέπει να σταματήσει εδώ. Η Δημοκρατική Συνεργασία απαιτεί από τη νέα πολιτική ηγεσία αλλά και από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να δείξουν στοιχειώδη σεβασμό και αξιοπρεπή μεταχείριση στο σύνολο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 
 
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 1000 02:00
 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ