Α.Σ.Ε. - Π.Α.Μ.Ε.


Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:28
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:25
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 19:22
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ   
Τετάρτη, 25 Μάιος 2016 18:50

PaneladPAMEΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Συναδέλφισσες/οι Νηπιαγωγοί,

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τις νηπιαγωγούς που το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος στους σημαντικούς αγώνες που έγιναν ενάντια στην αντιλαϊκή κι αντιεκπαιδευτική πολιτική! Το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας την πείρα από τους αγώνες αυτούς, με όπλο την ενότητά μας με όλους τους εργαζόμενους, σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου (Γ.Σ., αρχαιρεσίες όπου υπάρχουν, κινητοποιήσεις…) και σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, τη δύναμη που απέδειξε ότι αποτελεί τη μόνη ελπίδα οργάνωσης, αντίστασης κι αντεπίθεσης.

Συναδέλφισσες/οι Νηπιαγωγοί,

Ο «κόφτης» στην Παιδεία καλά κρατεί, παράλληλα με τον κόφτη στα ασφαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά μας δικαιώματα! Η κυβέρνηση πιστή στις κατευθύνσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ και 3ου μνημονίου προχωρά γοργά στις περικοπές και στην προσαρμογή και της Προσχολικής Αγωγής στις ανάγκες της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», που μόνο με τσάκισμα των δικαιωμάτων μας επιτυγχάνεται!

Τα προβλήματα στα νηπιαγωγεία είναι εκρηκτικά και θα γίνουν περισσότερα με το κλείσιμο εκατοντάδων νηπιαγωγείων, που θα φέρει ο διπλασιασμός (από 7 σε 14) του ελάχιστου ορίου παιδιών για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο (άρθρο 35 του ν. 4386/3016 για την Έρευνα…).

Κι επειδή είμαστε υποψιασμένοι για το πού το πάει η κυβέρνηση στη Παιδεία, θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις για το κλείσιμο τμημάτων ένταξης, την περιφερόμενη παράλληλη στήριξη και το κλείσιμο των ολοήμερων στα δημοτικά σχολεία, δε θα αφήσει απέξω τα νηπιαγωγεία!Επέκταση των ρυθμίσεων αυτών στην ΠΑ θα σαρώσει κυριολεκτικά νήπια, νηπιαγωγούς και δημόσια νηπιαγωγεία! Άλλωστε και φέτος «θυσιάστηκαν» πολλά ολοήμερα τμήματα και όχι μόνο!

Τον 21ο αιώνα, εκτός από τα προνήπια, πετούν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία και νήπια, χωρίς συγκροτημένη παιδαγωγική παρέμβαση, σε μια ηλικία που είναι τελείως απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξή τους. Οδηγούν σε απόγνωση τους τσακισμένους οικονομικά γονείς, καθώς βλέπουν να μεγαλώνει η "Λίστα του Νηπιαγωγείου" και ίσως να μείνουν τα παιδιά τους απέξω!

Χιλιάδες αναπληρώτριες νηπιαγωγοί θα μείνουν άνεργες! Είναι αυτές, που με τη βαλίτσα στο χέρι διασχίζουν για χρόνια τη χώρα. Ανεργία και ελαστική εργασία βασιλεύουν στον Κλάδο!

Για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν κάνει το παραμικρό για την Προσχολική Αγωγή! Οι κτηριακές υποδομές είναι υποτυπώδεις! 25 και πάνω νήπια "στοιβάζονται" σε ελάχιστα τετραγωνικά! Αρκετές φορές η στέγαση γίνεται ακόμα και σε αποθήκες, στην εποχή μας που η επιστήμη και η τεχνολογία φτιάχνουν ...ουρανοξύστες! Ντροπή!

Οι αλλαγές στο νηπιαγωγείο πάνε μαζί με τις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο, με τις αντιδραστικές ανατροπές στο ασφαλιστικό, στο μεροκάματο, τις εργασιακές σχέσεις, την μονιμοποίηση της ανεργίας, τις ανατροπές στην υγεία-πρόνοια, με τη φοροληστεία του λαού.

Και το δημοτικό και νηπιαγωγείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δείξει ήδη τα δόντια τους σε εμάς και τα παιδιά. Ανεργία και δουλειά υπό προθεσμία για χιλιάδες νέους συναδέλφους, η αξιολόγηση που ξανάρχεται, τα χιλιάδες κενά και οι συμπτύξεις, η κατάργηση οργανικών θέσεων, οι απολύσεις αφορούν και τις νηπιαγωγούς.

Σε αυτή την άθλια πραγματικότητα δε μπορούμε να συναινέσουμε. Έχουμε προσωπική και παιδαγωγική ευθύνη απέναντι στα παιδιά!

Καμία αναμονή και αυταπάτη στην εξαπάτηση που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ! Έχουν τεράστια ευθύνη οι δυνάμεις εκείνες, μέσα στη ΔΟΕ και στους Συλλόγους, όπως η ΕΡΑ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, που έγιναν σκαλοπάτι για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και καλλιέργησαν αυταπάτες στους συναδέλφους!

Συναδέλφισσες Νηπιαγωγοί,

Η Προσχολική ηλικία και Αγωγή, εσείς το ξέρετε πολύ καλά, είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του παιδιού. Ο μεγάλος Σοβιετικός Παιδαγωγός Σουχομλίνσκι μας βεβαιώνει ότι «η παιδική ηλικία, η σπουδαιότερη περίοδος της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι προετοιμασία για τη μελλοντική ζωή, είναι πραγματική, φωτεινή, πρωτότυπη, ανεπανάληπτη ζωή. Και απ’ το πώς πέρασε την παιδική ηλικία, απ’ το ποιος το κρατούσε από το χέρι στα παιδικά χρόνια, από το τι μπήκε στο μυαλό και στην καρδιά του απ’ το περιβάλλον, απ’ αυτό εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό, τι άνθρωπος θα γίνει το σημερινό παιδάκι».

Στην εποχή μας είναι ώριμη ανάγκη και εφικτή ως δυνατότητα να ικανοποιηθεί η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας για αγωγή, φροντίδα, ομαλή κοινωνικοποίηση, γνώση. Μέσα από δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Ενιαίο 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά. Ένα είναι σήμερα το εμπόδιο. Η ακόρεστη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη. Αξίζει να αναμετρηθούμε μαζί τους για να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον που δικαιούνται τα παιδιά μας.

Πλαίσιο Πάλης για την Προσχολική Αγωγή:

  • Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική ΠΑ για όλα τα παιδιά. Όχι στο «νηπιαγωγείο» της Ε.Ε., των επιχειρήσεων, της κινητικότητας εκπαιδευτικών-νηπίων. Να αποσυρθεί το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, είναι επικίνδυνο για την ομαλή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.
  • Γενναίο πρόγραμμα ανάπτυξης των δομών του νηπιαγωγείου για να γίνει επιτέλους πράξη η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών.15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.
  • Τμήματα ένταξης και ειδικά νηπιαγωγεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που οι οικογένειες εξαναγκάζονται να τα κρατούν στο σπίτι ή πέφτουν θύματα ΜΚΟ και εκκλησίας. Η λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων πρέπει να καλύπτει πρώτα και κύρια τις ανάγκες του παιδιού, με πλήρη σίτιση όλων των παιδιών στο σχολείο, μαγειρεία και τραπεζαρία, διασφάλιση χώρων ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό κι υγιεινή διαμονή.
  • Καμία νηπιαγωγός να μη συνδράμει να περάσουν αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, διαφοροποίηση στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο.
  • Κατάργηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έξω οι επιχειρήσεις από τα νηπιαγωγεία. Χρηματοδότηση από τις σχολικές επιτροπές για τις λειτουργικές ανάγκες κι όχι από την τσέπη των γονιών. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν και να διευρύνουν τις μόνιμες δομές της ΠΑ και όχι για την αποδόμησή της!
  • Πρόληψη υγείας, δωρεάν εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Διασφάλιση δωρεάν δεκατιανού και γεύματος για όλα τα παιδιά μέσα από τις δομές των δήμων με χρηματοδότησή τους από το κράτος.
  • Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου της νηπιαγωγού. Καμία επέκταση.
  • Πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απόλυση! Όλοι οι νηπιαγωγοί σε μόνιμη οργανική θέση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων νηπιαγωγών.

Ψήφισε, στήριξεAgonSispMais16

 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ