ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2024 21:26
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2023 20:11
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2023 07:09

ΔΑΚΕ


Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2023 18:50
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τρίτη, 30 Μάιος 2023 12:54
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2023 19:41

Ε.Ρ.Α.


Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2022 16:25
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Πέμπτη, 26 Μάιος 2022 14:53
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Τρίτη, 03 Μάιος 2022 14:39

Α.Σ.Ε. - Π.Α.Μ.Ε.


Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:28
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:25
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 19:22

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ


Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2015 18:51
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τετάρτη, 20 Μάιος 2015 19:37
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 12 Μάιος 2015 19:06
Σχετικά με τη δυνατότητα επιλογής Β’ ξένης γλώσσας από τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την General   
Τρίτη, 02 Μάιος 2017 16:07

alt

Αρ. Πρωτ. 1297

Αθήνα 2/5/2017

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Σχετικά με τη δυνατότητα επιλογής Β’ ξένης γλώσσας από τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

Το Υπουργείο Παιδείας με την Υπουργική Απόφαση της 28/03/2017: «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» προχώρησε στην αφαίρεση και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής Β’ ξένης γλώσσας, όπως έπραξε πέρυσι με την Υπουργική Απόφαση: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Ε΄ Δημοτικού και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης να μην διδαχθούν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους. Η επιλογή της δεύτερης ξένης Γλώσσας που γίνεται στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού ισχύει έως και την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου.

Οι διατάξεις των Υπουργικών αυτών Αποφάσεων έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ποσοτική προσέγγιση του αντικειμένου της διδασκαλίας της Β’ ξένης γλώσσας και καθιστούν την επιλογή της αποτέλεσμα συγκυριακών παραγόντων.

Έτσι, προβλέπεται και στο Γυμνάσιο η συνέχεια της διδασκαλίας της Β’ ξένης γλώσσας που έχει επιλεγείστο Δημοτικό, τη στιγμή που πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών/τριών της Ε’ Δημοτικού δεν διδάσκονται την γλώσσα της επιλογής τους αφού με την περσινή Υ. Α. περιορίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η δυνατότητα επιλογής της Β’ ξένης γλώσσας.

Ο στόχος, φυσικά, είναι τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και ο περιορισμός του αριθμού τους. Στο βωμό αυτό θυσιάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Τα πολυπληθή και ανομοιογενή τμήματα, οι πολλαπλές μετακινήσεις και η γενικότερη «ελαστικοποίηση» της εργασίας, είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι Υ.Α. που ως αποτέλεσμα έχουν τον αποκλεισμό ολόκληρων περιφερειών από τη δυνατότητα της διδασκαλίας της Γερμανικής ή της Γαλλικής Γλώσσας αντίστοιχα. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι ο απώτερος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η συρρίκνωση του εργασιακού αντικειμένου των εκπαιδευτικών ΠΕ07 και ΠΕ05 με ορατό τον κίνδυνο της πλήρους κατάργησής τους.

Η εφαρμογή των Υ.Α. για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, κάποιοι άλλοι στην Ε' τάξη του Δημοτικού να υποχρεώνονται να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν με μεγάλη πιθανότητα στην Γυμνασίου, κάποιοι να αλλάξουν ξανά γλώσσα.

Έτσι μεγάλος αριθμός μαθητών/μαθητριών αποκλείονται από την γλώσσα της επιλογής τους, συστήνονται αποκλειστικά Γαλλόφωνες ή Γερμανόφωνες τάξεις, δημιουργείται κίνδυνος κατάργησης του γνωστικού αντικειμένου της Β’ ξένης γλώσσας, απαξιώνεται το έργο και διακυβεύεται το εργασιακό παρόν και μέλλον των εκπαιδευτικών ΠΕ07 και ΠΕ05, ανατρέπεται για μια ακόμη φορά ο οικογενειακός προγραμματισμός αναφορικά με την επιθυμητή επιλογή της εκάστοτε Β’ ξένης γλώσσας και πλήττεται ο οικονομικός προϋπολογισμός των οικογενειών, αφού ωθούνται υποχρεωτικά στην Ιδιωτική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση, ενώ καθίσταται ανέφικτη η δυνατότητα σύνδεσης της παρεχόμενης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ.).

Δυστυχώς για την εκπαίδευση, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για μια ακόμη φορά, δικαιώνεται στην απαίτησή του για την απόσυρση της καταστροφικής Υ.Α. για το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της οποίας οι ρυθμίσεις ως προς τη δεύτερη ξένη γλώσσα επεκτείνονται τώρα και στο Γυμνάσιο.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την ανάκληση και των δυο Υπουργικών Αποφάσεων και στηρίζει πλήρως τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι Επιστημονικές Ενώσεις των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας.

Πατήστε ΕΔΩγια να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

alt

 
 
 
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Μάιος 2017 18:11
 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ