ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2024 21:26
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2023 20:11
Συντάχθηκε απο τον/την ΔΗΣΥ
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2023 07:09

ΔΑΚΕ


Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024 22:16
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2023 18:50
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τρίτη, 30 Μάιος 2023 12:54

Ε.Ρ.Α.


Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2022 16:25
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Πέμπτη, 26 Μάιος 2022 14:53
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Τρίτη, 03 Μάιος 2022 14:39

Α.Σ.Ε. - Π.Α.Μ.Ε.


Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:28
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 21:25
Συντάχθηκε απο τον/την Α.Σ.Ε.-ΠΑΜΕ
Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 19:22

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ


Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2015 18:51
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τετάρτη, 20 Μάιος 2015 19:37
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη, 12 Μάιος 2015 19:06
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 13-4-2008 PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 10 Μάιος 2009 07:46

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ        Ιωάννινα, 13-4-2008

ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΡΑΠΗ 1α 45332-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλ.-fax: 26510-78747

e-mail:syldnioa@otenet.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7

ΘΕΜΑ 1ο: Απόφαση Δ.Σ. Συλλόγου Δ/λων-Ν/γων Ν. Ιωαννίνων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ν. Ιωαννίνων καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την κατάργηση δώδεκα (12) Δημοτικών Σχολείων, έξι (6) Νηπιαγωγείων καθώς και την υποβάθμιση δύο (2) Δημοτικών Σχολείων με απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, ύστερα από εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής εισηγήθηκε τις καταργήσεις και υποβαθμίσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, χωρίς να λάβει υπόψη του τις αρνητικές εισηγήσεις τόσο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) όσο και της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας.

Με την πρακτική του (καταργήσεις-υποβαθμίσεις-αναστολές λειτουργίας Ολοήμερων Σχολείων), δημιουργεί προβλήματα σ΄ένα Νομό με ιδιαιτερότητες γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές. Σ΄έναν παραμεθόριο Νομό με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων και μ΄ένα οδικό δίκτυο με πολλές δυσκολίες.

Στη συνάντησή μας με τον Υπουργό Παιδείας τον Ιανουάριο του 2008, είχαμε επισημάνει τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες στο Νομό μας. Τώρα ο ίδιος ο Υπουργός εγκρίνει τις καταργήσεις. Ρωτούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή να μας απαντήσει:

  • Τι θα κάνουν οι γονείς των παιδιών στα χωριά όπου το Σχολείο τους έκλεισε;
  • Δε θα αναγκαστούν να μετακομίσουν στην πόλη, με αποτέλεσμα να μαραζώσουν περισσότερο τα χωριά σ'ένα παραμεθόριο και προβληματικό Νομό;
  • Είναι δυνατόν νήπια και μαθητές να μεταφέρονται κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα σε πλησιέστερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο;

-         Καλούμε τα Δημοτικά συμβούλια να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να δρομολογήσουν ενέργειες ώστε να ανατρέψουν αυτή την άδικη απόφαση.

-         Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να παρέμβει στην ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, ώστε να επανεξεταστεί αυτή η απόφαση.

-         Καλούμε τους συναδέλφους σε αγώνα, ώστε να ανατρέψουμε όλοι μαζί την αντιεκπαιδευτική πολιτική που έχει ως στόχο την απαξίωση και υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και Νηπιαγωγείου.

 

 

ΘΕΜΑ 2ο : Πραγματοποίηση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την Τακτική του Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 4 του Ιούνη 2008 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac και ώρες 8.15 π.μ.  έως 2.00 μ.μ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα σας ανακοινωθούν στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο.

 

ΘΕΜΑ 3ο : Παρουσίαση έρευνας του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για το Ολοήμερο Σχολείο.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.,  διοργανώνει τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2008 στο ξενοδοχείο Du Lac (Α. Μιαούλη & Ίκκου), στα Ιωάννινα ημερίδα με θέμα :

«παρουσίαση έρευνας για το ολοήμερο σχολείο»

Στην ημερίδα καλούνται να συμμετέχουν :

  • Ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος του Δ.Σ. από κάθε Σύλλογο της χώρας (αν δεν επιθυμούν τα μέλη του Δ.Σ., μπορεί να συμμετέχει άλλος συνάδελφος).
  • Όλα τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων της περιφέρειας Ηπείρου.
  • Οι αιρετοί του ΑΠΥΣΠΕ και των ΠΥΣΠΕ της περιφέρειας Ηπείρου.
  • Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και οι Πρόεδροι των Νομαρχιακών Τμημάτων της περιφέρειας Ηπείρου.
  • Ένας συνάδελφος από κάθε διθέσιο και πάνω σχολείο (δημοτικό - νηπιαγωγείο) της περιφέρειας Ηπείρου (Νομοί: Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων), τον οποίο θα ορίσει ο Σύλλογος διδασκόντων. Έχει, ήδη, δοθεί γι' αυτό σχετική άδεια από τον Περιφ.Δ/ντή Π.Ε. & Δ.Ε. Ηπείρου.

Καλούμε τους συναδέλφους- συναδέλφισσες να μας γνωρίσουν στο Φαξ του Συλλόγου (26510- 78747) , μέχρι 10 του Μάη τα ονόματα των συμμετεχόντων.

ΘΕΜΑ 4ο : Συνάντηση του Δ.Σ. Δ/λων- Νηπ/γών Ν. Ιωαννίνων με τον Υπουργό Παιδείας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και του έθεσε τα ιδιαίτερα  προβλήματα που αντιμετωπίζει η Α/θμια Εκπ/ση στο Νομό μας καθώς και οι εκπαιδευτικοί:

 

1.Λειτουργία ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων και λειτουργία Ολοήμερων τμημάτων σ' αυτά

Είναι γνωστό ότι στο Νομό λειτουργούν πολλά ολιγοθέσια σχολεία. Δηλαδή 1/θ, 2/θ και 3/θ σε προβληματικές και παραμεθόριες περιοχές.

Με απόφασή του ο Περιφερειακός Δ/ντής καθορίζει τη λειτουργία των παραπάνω σχολείων σχετικά με τον αριθμό των  μαθητών ως εξής:

Τα μονοθέσια 16 μαθητές

Τα διθέσια από 16-30 μαθητές

Τα τριθέσια από 30 μαθητές και πάνω

Καλούνται οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα μονοθέσια Δημοτικά σχολεία να προσφέρουν το εκπαιδευτικό τους έργο, το οποίο δυσχεραίνεται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Όλες οι τάξεις μαζί με μεγάλο αριθμό γνωστικών αντικειμένων (μαθημάτων)
  • Μεγάλη ποσότητα ύλης στα νέα βιβλία
  • Φοίτηση μαθητών από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα
  • Φοίτηση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες

Προτείνουμε:

1.     Να λειτουργούν Διθέσια όλα τα μονοθέσια σχολεία όταν φοιτούν σ' αυτά μαθητές όλων των τάξεων ( Α-Β-Γ-Δ-Ε-ΣΤ)

2.     Να λειτουργούν ολοήμερα τμήματα έστω και αν δεν καλύπτουν τον αριθμό των μαθητών που προβλέπεται. Έτσι οι μαθητές των ολιγοθέσιων σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας από τον εκπαιδευτικό του Ολοημέρου τμήματος και τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων (Αγγλικά,Μουσική,Γυμναστική) που διδάσκονται οι συμμαθητές τους στα πολυθέσια σχολεία.

 

2. Στεγαστικό πρόβλημα Σχολικών Μονάδων.

 

Στο Δήμο Ιωαννιτών  υπάρχει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως στα Νηπιαγωγεία.  Το πρόβλημα αυτό οξύνθηκε ακόμη περισσότερο το σχολικό έτος 2007-2008 με τη θεσμοθέτηση της ενός έτους υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Πολλά Νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα πολυκατοικιών χωρίς αυλές και σε πρόχειρες αίθουσες (με νοβοπάν). Μεγάλος αριθμός νηπίων στεγάζεται σε μικρές αίθουσες.

Δημιουργούνται προβλήματα  υγιεινής  και δυσχεραίνονται οι εκπαιδευτικοί στο  παιδαγωγικό και διδακτικό έργο τους. Επίσης στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και Δημοτικά σχολεία σε Δήμους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Προτείνουμε :

1.     Να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες από τους εμπλεκόμενους φορείς (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμους, Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης.

 

3. Αύξηση των λειτουργικών εξόδων των Σχολείων.

 

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό μας έχουμε αυξημένα έξοδα (πετρέλαιο). Επίσης έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα έξοδα λειτουργίας των σχολείων. Έτσι οι επιχορηγήσεις των σχολείων δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Προτείνουμε :

1.     Την αύξηση της επιχορήγησης ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις σημερινές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

2.     Την απαλλαγή των διδακτηρίων από τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν για Δημοτικά Τέλη και Δημοτικούς Φόρους.

 

4. Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών από το Δήμο Ιωαννιτών.

 

Εδώ και αρκετό καιρό  (από το σχολικό έτος 2005-06) παρουσιάζονται σοβαρά ελλείμματα στην  τακτική επιχορήγηση των σχολείων από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών. Έχουμε ενημερώσει στο παρελθόν όλους τους φορείς γι' αυτό το πρόβλημα.

Σας καλούμε να ενεργοποιήσετε το Ν. 3320/2005 ώστε να καταβάλλονται όλες οι επιχορηγήσεις στα σχολεία εντός 30 ημερών όπως προβλέπεται.

 

5.  Λειτουργικά κενά σχολείων

Σήμερα στο Νομό μας έχουμε λειτουργικά κενά σε Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Δε λειτουργεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Νηπιαγωγείο στην παραμεθόριο περιοχή της κοινότητας Διστράτου και τα Τμήματα Ένταξης σε αρκετούς Καποδιστριακούς Δήμους ( Μετσόβου, Άνω Καλαμά, Κόνιτσας, Παμβώτιδας). Ακόμα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων δημιουργούνται από τις άδειες του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αδυναμία κάλυψης αυτών των κενών εκ μέρους της διοίκησης.

Ζητούμε την άμεση κάλυψη όλων αυτών των λειτουργικών κενών.

 

Θέμα 5ο : Συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση και θέματα που συζητήθηκαν .

1.  Χορήγηση επιδομάτων

Σας κάνουμε γνωστό ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή όλων των επιδομάτων στους συναδέλφους μας ( Μ.Κ., προβληματικής και παραμεθορίου, υπερωρίες ολιγοθέσιων σχολείων, Δ/ντών- Υποδ/ντών, Φ.Τ., καθώς και η αποζημίωση των ωρομισθίων συναδέλφων μας).

Ζητούμε την άμεση καταβολή τους.

2. Στεγαστικό πρόβλημα Σχολικών Μονάδων.

Στο Δήμο Ιωαννιτών  υπάρχει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως στα Νηπιαγωγεία.  Το πρόβλημα αυτό οξύνθηκε ακόμη περισσότερο το σχολικό έτος 2007-2008 με τη θεσμοθέτηση της ενός έτους υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Πολλά Νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα πολυκατοικιών χωρίς αυλές και σε πρόχειρες αίθουσες (με νοβοπάν). Μεγάλος αριθμός νηπίων στεγάζεται σε μικρές αίθουσες.

Δημιουργούνται προβλήματα  υγιεινής  και δυσχεραίνονται οι εκπαιδευτικοί στο  παιδαγωγικό και διδακτικό έργο τους. Επίσης στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και Δημοτικά σχολεία σε Δήμους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Προτείνουμε :

1.     Να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες από τους εμπλεκόμενους φορείς (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμους, Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης.

3. Αύξηση των λειτουργικών εξόδων των Σχολείων.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό μας έχουμε αυξημένα έξοδα (πετρέλαιο). Επίσης έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα έξοδα λειτουργίας των σχολείων. Έτσι οι επιχορηγήσεις των σχολείων δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Προτείνουμε :

1.     Την αύξηση της επιχορήγησης ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις σημερινές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

2.     Την απαλλαγή των διδακτηρίων από τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν για Δημοτικά Τέλη και Δημοτικούς Φόρους.

4. Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών από το Δήμο Ιωαννιτών.

Εδώ και αρκετό καιρό  (από το σχολικό έτος 2005-06) παρουσιάζονται σοβαρά ελλείμματα στην  τακτική επιχορήγηση των σχολείων από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών. Έχουμε ενημερώσει στο παρελθόν όλους τους φορείς γι' αυτό το πρόβλημα.

Σας καλούμε να ενεργοποιήσετε το Ν. 3320/2005 ώστε να καταβάλλονται όλες οι επιχορηγήσεις στα σχολεία εντός 30 ημερών όπως προβλέπεται.

5.  Λειτουργικά κενά σχολείων

Σήμερα στο Νομό μας έχουμε λειτουργικά κενά σε Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Δε λειτουργεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Νηπιαγωγείο στην παραμεθόριο περιοχή της κοινότητας Διστράτου και τα Τμήματα Ένταξης σε αρκετούς Καποδιστριακούς Δήμους ( Μετσόβου, Άνω Καλαμά, Κόνιτσας, Παμβώτιδας). Ακόμα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων δημιουργούνται από τις άδειες του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αδυναμία κάλυψης αυτών των κενών εκ μέρους της διοίκησης.

Συνάδελφοι μάς διαμαρτύρονται για απειλές από τη Διοίκηση ως προς την κάλυψη των κενών αυτών.

6. Λειτουργία Κ.Δ.Α.Υ.

Το  Κ.Δ.Α.Υ.  Ν. Ιωαννίνων  λειτουργεί χωρίς στη συγκρότησή του να  συμμετέχει δάσκαλος Ειδικής Αγωγής. Παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες στην αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και στη σύνταξη εξατομικευμένων εκπ/κών προγραμμάτων.

Παρακαλούμε για την άμεση κάλυψη του κενού, όπως προβλέπεται από το Νόμο.

7. Λειτουργία ΠΥΣΠΕ

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα δημιουργήθηκαν στους συναδέλφους μας, τόσο με τη συγκρότηση του ΠΥΣΠΕ, όσο και με τη λειτουργία του στις πρόσφατες επιλογές Δ/ντών  Σχολείων - Υποδ/ντών Σχολείων, Υποδ/ντών Ολοημέρων και Προϊσταμένου Πολιτιστικών θεμάτων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, σχετικά με τη λειτουργία του ΠΥΣΠΕ στις παραπάνω επιλογές.

8. Ενημέρωση από τη διοίκηση

Συνάδελφοι μάς διαμαρτύρονται ότι στα σχολεία τους πολλές εγκύκλιοι φθάνουν καθυστερημένα (εκπρόθεσμες). Ακόμα στο Γραφείο του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από τη διοίκηση.

9.Μισθοδοσία - Δάνεια

Παρατηρείται μερικές φορές καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού μας από την Αγροτική Τράπεζα. Παρακαλούμε να εξεταστεί το θέμα στα πλαίσια της δέσμευσης που υπάρχει για την καταβολή της μισθοδοσίας στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

10.  Δηλώσεις απεργίας

Θεωρούμε απαράδεκτο να συμπληρώνουμε ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής ή μη στις απεργίες, όταν ο Διευθυντής του κάθε σχολείου συντάσσει συγκεντρωτικές καταστάσεις.

 

 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σας εύχεται καλές γιορτές με υγεία.

Η Ανάσταση Του Θεανθρώπου ας αποτελέσει την απαρχή για μια

κοινωνία ανθρώπινη χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ                   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 1000 02:00
 

ΚΑΙΡΟΣ

Ιωάννινα
Ιωάννινα °C
B

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ